Rwenzori -fottur

NB! TILBYS IKKE PR I DAG.

Rwenzori er
av Lonely Planet kåret til verdens flotteste fottur, og må si meg enig i at det er en utrolig flott tur. På Kilimanjaro er det naturlig nok mye fokus på høyeste punkt, her i Rwenzori bør du fokusere på selve fotturen -og se på turen til høyeste punkt som en valgfri avstikker. Uten toppen er dette ingen teknisk tur, men en ren vandretur for turfolk som er vant til å gå lange turer i fjellet. Men det er krevende terreng med klyving over steiner, over myrer og kryssing av bekker. Kan nok sammenliknes med 5-7 timers turer i Jotunheimen. Men du verden; så vakkert og uberørt.  Rent vann kan du drikke fra første stund. På dag fire går dere en akklimatiseringstur opp til et punkt som gir deg god utsikt mot breén og toppen. Turen må bestilles i god tid, da parkmyndighetene kun slipper inn 15 personer tre ganger i uken. Overnatting i telt eller fjellhyttene. I Entebbe bor du en natt ved ankomst-  og kanskje også ved avreise. Før- og etter fjellturen bor vi ved Nyakalengika eller på idylliske Mitandi , et sted som drives av norske Vigdis og Tore som har bostatt seg i Rwenzori. De eneste hvite i mils omkrets. I etterkant kan du gjøre som du vil; kanskje safari til Queen Elizabeth NP eller gorillasporing i Bwindi? En fantastisk opplevelse. 

Gruppetur med erfaren guide
Pr i dag ingen fastsatte turer, men meld gjerne din interesse, så får du beskjed når vi setter opp tur. 

Utfordringen med Rwenzori har vært at de lokale guidene ikke har hatt forventet fokus og kunnskap om høyde og sikkerhet. Derfor har det vært greit å bli med en norsk gruppe på tur. Av den grunn har Uhuru lagt Rwenzori på "vent" inntil høsten 2009. Nå har vi fått tak på et team av tre dyktige engelsktalende guider, de har vært på toppen av Mt Margerita (høyeste topp Rwenzori) mer enn 20 ganger, og har solid erfaring fra Mt Kenya og andre høye fjell. En av disse vil lede våre turer i samarbeide med lokale RMS-guider. Disse kan brévandring, sikringer og har jobbet med vestlige turister i mange år.

Hva kreves av turdeltakerne?
Det er ulendt og tildels krevende terreng, men vi følger hele tiden en smal sti. Vil du på toppen krever vi at du har vært på bré og prøvd deg med stegjern og taulag tidligere. Du må gjerne ha deltatt på brékurs. De siste 50 meter mot toppen innebærer at du tar av deg stegjern og klatrer/klyver opp. Våre guider stiller med tau/sele og sikringer. Du trenger stegjern og slynger -i tillegg til hva du ville trengt på Kilimanjaro.  Dette er en tur for deg som trives i flott natur, og er vant til lange hytte-til-hytte turer i fjellheimen. Men vil du ikke nødvendigvis til topps, så ikke la deg skremme. Du kan vente på breén eller på Elena Hut mens de andre prøver seg på toppen (5109m).

Turprogram for fjellturen (8 dager/7 netter i fjellet). Start/slutt Entebbe flypass. Vi skreddersyr med ønskede flybilletter slik at du er dekket av Reisegarantifondet: 

Dag 1: Ankomst Entebbe.
Visum ordnes ved ankomst. Transport til et koselig gjestehus like ved flyplassen. 

Dag 2: Til Mitandi (1800m) -ca 6t kjøring.
Etter frokost (ca kl 08) er det avreise mot Mitandi og Rwenzorifjellene. Dere får med lunsjpakke fra gjestehuset. På idylliske Mitandi  blir du tatt i mot av norske Vigdis og Tore som har bosatt seg her ved foten av Rwenzori-fjellene. Nyt stemningen rundt bålet mens du gjør de siste forberedelser for fjellet. Middag.

Dag 3. Mitandi - Ibanda, Nyenkalengija - Nyabitaba Hut (2650m)
10km, 4-6t, 1000 m stigning. Tidlig frokost og avreise fra Mitandi. Hva du ikke trenger på fjellet settes igjen her. Kort kjøring til startsted for fotturen. Her møter du hovedguide og hjelpeguider/bærere/kokk. Etter registrering på parkkontoret og veiing av bagasje er det avmarsj. Stien snor seg gjennom frodige hager med bananer, kaffe, cassavarot, hirse, bønner og søtpoteter. Etter en stund nås grensen for nasjonalparken. Herfra bukter stien seg i takt med den vakre Mubuku elven. Flotte trær filtrerer sol-lyset gjennom sine grønne blader og vi finner veien over store trerøtter. Vakre, store sommerfugler stryker rett forbi og et utrolig mangfold av fargerike blomster titter frem. Det lukter utrolig friskt og godt. På ca 2100m høyde beveger vi oss inn i fjell-regnskogen med trær som sjelden blir mer enn 30 meter høye. Mellom trærne vokser en lav underskog med grønne busker.  Vi får høre at både elefanter og bøfler også finnes i skog-sonen, men disse er det vanskelig å finne spor etter. Det skal være lettere å øye på sjimpanser, blå-aper og colobus-aper. Det samme gjelder duiker (liten antilope) og skogsvin. Det finnes også leoparder i fjellene, og somme tider beveger de seg helt opp mot 4000 meter. "Shrews" og "voles" finnes på alle nivåer i fjellene, mens "hyrax" trives best i høyden.

Etter et par timer blir skogen mer glissen, og stigningen begynner. Vi beveger oss oppover en bred åskam bevokst med langt gress og busker. På hver side kan vi se vakre skogkledde daler. Omsider kommer vi til Nyabitaba som ligger på åskammen under store trær. Rundt omkring vokser kjempebregner på 5 meter og villbananer. Her finnes også hvit begonia og hibiscus. Bra bålplassen utenfor hytta vår ser vi kvelds-sola gå ned over Portal Peaks. Endelig ser vi fjell for første gang! Etter hvert som sola går ned kryper vi inn teltene våre. Alternativt sover vi inne i hytta som består av to enkle rom. Da må man sove side om side. Her finnes bare noen enkle "sove-plattformer" kledd med gressmatter. Den første dagen har vært så full av nye inntrykk! Følelsen av å befinne seg i villmarken midt i Afrika er overveldende. Endelig har eventyret begynt!

Dag 4: Nyabitaba hut - John Matte hut (3414m)
7km, 6-7t, 700 m stigning. Vi krysser Bujuku og Mubuku elvene, og fortsetter oppover i tett bambusskog. Deretter kommer et steinete parti på stien før vi ankommer sonen for kjempelyng. Lyngen ser ut som trær og noen av dem blir opptil 10 meter høye! Noen få kjempe-lobelia dukker opp. John Matte Hut er bygget i solid tre med flere rom. Vi sover i telt, men mulig å legge seg inne hvis ønskelig -og ledige senger.  Fra John Matte hut kan man i klarvær se Mt Margerita for første gang.

Dag 5: John Matte hut - Bujuku hut (3962m)
6km, 5-7 timer, 630 m stigning. Vi merker høyden for alvor. Drikk masse, gå sakte og pust dypt! Ta det med ro! Bambus-beltet avtar, vi krysser Bujuku-elven og beveger oss på smal sti i tett kjempelyng og mose. Kjempelyngen er nå dekket av "Old man's beard" - en grønnaktig moseart. Trerøttene dekkes av et tykt moselag. Evighetsblomster (helichrysum) dukker opp og når vi kommer til myren "lower Bogi bog" skal myrtuster og gjørme forseres. Deretter kommer vi til "upper Bigo bog" hvor vi for først gang får øye på snø. Hjertet gjør et stort hopp! Vi beveger oss i et eventyrlig tåkeaktig landskap som kan minne om "daudemyrene" i Ringenes herre. Her ser det ut som om Gollum kan dukke opp når som helst med en fersk, sprellede fisk mellom tennene. På spørsmålet om hvorvidt det finnes fisk her, gir imidlertid de innfødte oss klar beskjed: It is far too cold for fish! Når vi forteller dem at fisken i Norge lever under isen om vinteren rister de på hodet og smiler skeptisk tilbake. Vi ankommer Bujuku Hut. Når det regner blir det voldsom støy på bølgeblikkskuret. Derfor sover vi i telt! 

Dag 6: Bujuku hut (3962m) - akklimatisering
Vi går opp til ca 4300 - 4500m for å bli akklimatisert til den tynne luften. I klarvær er dette en fantastisk tur med breer, fjell og utrolig grodig fjellnatur på alle kanter. De fleste vil likevel ha nok med å sette det ene benet foran det andre og konsentrere seg om å drikke vann og gå så sakte at det ikke gjør vondt i hodet. Tilbake på Bujuku Hut er det middag og kos. Vi håper at det ikke vil snø om natten - det er meget mulig på denne høyden. Telt.

Dag 7: Bujuku hut - Elena hut (4430m)
4km, 6-7 timer, 560 meter stigning. Dette er 4 lange kilometer i saaakte tempo! Vi går bratt opp dalsiden på andre siden av Lake Bujuku. Fyll godt opp med vann før oppstigningen begynner for alvor. Lenger opp er det lite vann å hente. Ved Scott-Elliott-passet er utsikten formidabel og vi ser Elena Hut innhyllet av stein langt der oppe. Vegetasjonen tar brått slutt - bare stein og ur å se - rene Jotunheimen, jo! Her koser vi nordmenn oss - mens bærerne har mest lyst til å komme seg ned til grønne omgivelser ved Kitandara hut. Føler du deg i dårlig form nå, bør du vurdere å slå følge med dem. Elena hut er en naken plankehytte på ca 4x4 meter med grønt blikktak. 10 personer med bagasje får sosialt og trivelig på så liten plass! Og her er det vanskelig å sette opp telt, så denne natten må vi sove inne. Kvelden før toppbestigningen er alltid spennende - man er oppglødd og urolig samtidig. Men husk - spar på energien! Den trenger man dagen etter. 

Dag 8: Elena hut - Mt.Margherita (5109m) - Kitandara hut (4023m)
Her er det ingen toppnatt slik som på Kilimanjaro, men tidlig avmars ca kl 05 på morgenen. Dette er for å nå toppen før lunsjtid (ca 5t), for da kommer det ofte tåke. Det tar ca 45min fra Elena Hut til foten av breen. Her er det på med stegjern. Husk å tilpasse disse kvelden før slik at følget ikke blir forsinket av dette. Med isøks i hånd tusler man av gårde i taulag opp til Stanley-platået. Deretter går det litt ned, før en laang bakke opp til "sadelen" mellom Mt Alexandra og Mt Margerita. Vi runder ”Congo-svingen” og er nå helt ved foten av selve toppen. Her tar vi av stegjernene og klyver opp ca 15 meter. Det er enkel klyving og gode tak, men det kan være vått. Vanlige sikringsregler for fjellklatring gjelder. Siste del er enkel - man kan spasere bort til toppen. Er vi heldige og har skyfritt vær kan vi skue ut over Kongos store regnskoger - og resten av verden forøvrig. En helt fantastisk følelse! Vi tar oss tid til fotografering og en energigivende matbit før vi vender nesa tilbake til Elena Hut. Vi fortsetter ned til Kitandara Hut (2-3t), hvor vi overnatter. Dette er en meget lang dag. De fleste stuper inn i soveposene og sovner...

Dag 9: Kitandara hut - Guy Yeoman hut
5 km, 5-7timer, 250 meter nedstigning. Vi merker gårsdagen i bena under oppstigningen (ca 1-2 timer) til Freshfield-passet. Men det som er deilig nå, er at man kan koste på og gå så fort man vil - akklimatiseringen er unnagjort og formen er egentlig på topp selv om kroppen enda er sliten fra gårsdagen. I løpet av dagen kommer vi inn i rytmen og kan nyte turens kanskje vakreste vegetasjon og utsikt. Tykk, gyllen mose dekker fjellrabbene og bak det silkemyke teppet stikker spisse fjell opp. Små kolibri-lignende fugler suaer hit og dit. Vi passerer noen imponerende høye bergkløfter før vi kommer ned i myrlandskapet hvor vi nå gir blaffen og går på så søla spruter. Belønningen lar ikke vente på seg. Vi ankommer eventyrskogen med de vakreste kjempelobeliaer du kan tenke deg! De siste kilometerne før Guy Yeoman Hut er det lobeliaer over alt - du bare MÅ fotografere her. Selve hytta ligner på John Matte Hut - det er solid tre og harde sengebrisker. Men luksus over all luksus - her kan du bade i elva! Etterpå er det bare å rigge seg til med liggeunderlag og dunjakke og en varm kopp med noe godt i. Telt.

Dag 10: Guy Yeoman hut - ut av fjellet - Mitandi
6-8 timer, 800 m nedstigning. Turen går gjennom tett vegetasjon ned til Mubuku-dalen. Vi passerer Nyabitiba Hut hvor vi overnattet første dag og går helt ut av fjellet til kontoret hvor bil & sjåfør venter oss. Dette er en lang dagsetappe med mye nedstigning! Fordelen er at kroppen er i god form etter høydetreningen - for første gang suser vi om kapp med bærerne. Deretter kjører vi tilbake til Mitandi. Her venter nye klær, en dusj og god mat. Kvelden nytes rundt bålet. Og en god seng venter...

Dag 11: Retur til Entebbe -eller eget program. En deilig frokost og en rusletur i landsbyen. Her kan dere gå innom den lokale skolen, se på klinikken, den nye fødestua og biblioteket. Prosjekter som Vigdis og Tore på Mitandi gjerne forteller om. Har du et fadderbarn på Mitandi har du mulighet for et lite besøk. Etter lunsj er det tilbake til Entebbe og vårt gjestehus. 

Safariprogram: 

Dag 11: Avreise fra Mitandi til Mweya Lodge. 

Dag 12: Safari Mweya Lodge / Queen Elizabeth Nationalpark

Dyr i alle retninger. God standard, god mat, basseng og alt du ønsker deg. Morgen & ettermiddags gamedrive inkludert. Muligheter for båttur på Kazinga-kanalen (bestilles lokalt).

Dag 13: Safari Mweya Lodge / Queen Elizabeth Nationalpark
Etter frokost er det avreise til Entebbe og en siste natt. 
 
Uhuru AS   |   Olaf Helsetsvei 5   |   Skullerud Næringspark   |   0694 Oslo   |   Tlf: (+47) 41 02 02 78   |   E-mail: post@uhuru.no   |   Orgnr: 998 433 738