Kilimanjaro - valg av rute

UHURU AS har jobbet med Kilimanjaro i en årrekke, og innehaver av Uhuru, Anette Skeide, har selv vært på toppen mange ganger. Det er vanskelig å skille operatørene fra hverandre, men her er noen detaljer som er verdt å sammenlikne; vi har 1 guide per 2 deltakere, det er etterforsyninger av fersk mat, medbrakt nød-oksygen, bærbar båre og eget do-telt. Stor fokus på gode vilkår til guider og bærere. Vektgrenser overholdes. Små grupper -faste avganger. Egne jenteturer hvert år!

Kilimanjaro. Mange går med en drøm om å bestige Kilimanjaro, det høyeste fjellet i Afrika, 5895m.
Til toppen av Kilimanjaro er det mange ruter å velge mellom, og det er nok det vanskeligste valget for de fleste! Jeg anbefaler å velge en rute hvor dere 7-8dager på selve fotturen, slik at dere får best mulig akklimatisering. Det koster litt mer å gå en lengre rute i fjellet, og det koster litt mer hvis bærerne får tarifflønn og tre måltider om dagen. Etter mange ganger i fjellet, har jeg lett meg frem til hva jeg mener er den beste lokale partneren -og de aller beste rutene! Jeg ønsker kort og godt å tilby mine gjester det BESTE PROGRAMMET for Kilimanjaro. Vi har faste avganger nesten hver uke, og da med max 12 deltakere i hver gruppe. Er dere en privat vennegjeng (4 personer+), får dere samme pris om dere velger en privat tur -valgfri dato. Rutene jeg IKKE anbefaler er Marangu (hytteruten -4/5 netter) og Rongai (5 netter), fordi jeg mener det ikke gir god nok akklimatisering. Men, som privat gruppe kan dere gjerne velge Machame (6n) eller Rongai (6n), og velg gjerne å bestige Mt Meru i kombinasjon med Rongai (5n), da gir det samlet veldig god akklimatisering! Machame-ruten er en veldig populær rute, med veldig mye folk i enkelte camper. Kan likevel anbefales, men bruk da 7 dager. Du skal trolig på fjellet én gang, og jeg ønsker at du skal oppleve en best mulig tur, og nyte hver dag! Jeg ser at andre aktører korter ned på antall dager i fjellet, mens de opererer med toppstatistikk fra den gang de brukte lengre tid i fjellet, så ikke ta all informasjon for god fisk! 

Northern Circuit (7n/8d). Her går dere rundt fjellet, motstt vei av de andre rutene. For dere som ønsker en veldig lite trafikkertrute. Går på faste avganger. Dyreste alternativ.

• Shira-ruten via Lava Tower (7n/8d). Shira-ruten har stor variasjon og gir meget god akklimatisering. Går parallelt med Lemosho-ruten, men dere starter høyere i fjellet første dagen, Standard er 6 netter, men jeg selger kun 7 netter -for bedre akklimatisering. Faste avganger hver uke. Veldig god akklimatisering, og store toppsjanser.  

• Lemosho-ruten (7n/8d). Følger fjellet parallelt med Shira-ruten, men med start lavere ned i fjellet. En flott rute. Veldig god akklimatisering, og store toppsjanser. Vår BESTSELGER!

• Western Branch (7n/8d). Kun for private grupper. Teknisk rute som går "rett opp" fjellet mellom Shira og Barranco. Lite brukt.

• Rongai-ruten (5n/6d). I mine øyne blir dette en for rask oppstigning mot toppen, men kan gjerne velges hvis dere akklimatiseres med f.eks Mt Meru eller annet fjell i forkant. Har faste avganger hver uke. Super hvis kombinasjon med Mt Meru i forkant (3n/4d). Telt. 

• Rongai-ruten (6n/7d). Hvis dere vil spare penger kontra å bruke 8 dager i fjellet, så vil jeg si dette er beste løsning for 7-dagers rute i fjellet. Settes opp som privat gruppe på valgfri dato. 

Machame-ruten (6n/7d). Også kalt Whisky-ruten. Machame er nå er den mest brukte ruten på Kilimanjaro, og kan tidvis være mye trafikk. De rimeligste operatørene selger denne ruten med 5n/6d i fjellet. Da er det en VELDIG lang etappe siste dag før toppnatten, noe som gjør at mange må avbryte toppnatten eller gi seg før siste camp. Uhuru selger denne ruten på faste avganger -med 7 dager i fjellet Og ekstra akklimatiseringsdag i Karanga Valley. Da er denne ruten et GODT VALG.
 
• Marangu-ruten (4-5 netter). Styr unna -er mitt råd. Dette er den tradisjonelle hytte-ruten, også kalt Coca Cola-ruten. Flere aktører selger denne ruten, og bruker 3,5 dager mot toppen. Da ber du om å bli høydesyk. Selv med en ekstra dag ved Horombo Hut er dette altfor liten tid til akklimatisering.  Hvis du insisterer på denne ruten -ring noen andre:) Jeg ønsker kun fornøyde kunder...

• Overnatting i krateret (8-9netter). Mulig -på forespørsel. 

Når er det best å bestige Kilimanjaro? Medio des-medio mars & Juni-september/oktober. I april/mai kommer vanligvis den lange regntiden, og i november/tidlig desember kan det forventes korte regnbyger. 

Kilimanjaro Porter Assistance Project. Vår lokale samarbeidspartner har stor fokus på ansvarlig turisme, og en sterk pådriver for bedre betingelser for lokale guider og bærere. Vektgrensene overholdes, våre bærere får 3 måltider pr dag (de fleste tilbyr sine bærere ett måltid pr dag!), det betales tarifflønn + bonuser. Bærere overnatter i telt med bunnduk, har tilgang på førstehjelp på linje med gjestene. Har arbeidskontrakter & omgående utbetaling av lønn etter sluttført tur. Vår lokale partner er valgt utfra deres dyktighet, gode utstyr og omsorg for sine ansatte. Noe vi er veldig opptatt av. Uhuru AS samler inn brukt turutstyr, som leveres til KPAP som administrerer utlån til bærerne før de skal på Kilimanjaro. Fjellstøvler/sko som gis direkte til bærere etter endt tur havner desverre som oftest på markedet i Arusha uken etter.  Les mer. 

Utstyr og sikkerhet. Uhuru AS har prioritert kvalitet i alle ledd, noe du fort vil oppdage når du er på tur. Vi bor i gode Mountain Hardware 3-mannstelt (2 personer) og har topp utstyr. God og variert mat som vi får MYE skryt av. Lokale guider/bærere har gode vilkår. Slik tiltrekkes man de flinkeste guidene på fjellet, og oppnår lojale medarbeidere. På Kilimanjaro har vi med oss én guide per 2 deltakere, mens mange har bare en lokal guide per 5-6 deltakere. Spesielt viktig på toppnatten, slik at de som evnt. må snu ALLTID får følge av en guide. Utfyllende utstyrsliste og informasjon etter påmelding. Stort spisetelt, og selvfølgelig bord/stoler. Teltene er ferdig oppslått når du kommer til camp, og varm te/snack venter før du har satt fra deg sekken! På Kilimanjaro-tur vekkes du med te/kaffe i teltet hver morgen; sammen med vaskefat og varmt vann. Noen som får den servicen i Jotunheimen?

Kombinasjonsmuligheter. Kilimanjaro kan kombineres med Tanzania-safari og den store gnu-vandringen/migration, spesielt i perioden desember-mars er migration innen rekkevidde på en safari til det sydlige Serengeti.  Vi anbefaler safariløsninger som er tilpasset dyrevandringen og hvor det er best til enhver tid. I februar får alle "sine små", og mars/april er fantastisk i Ndutu-området (da er hovedmengden av turister borte, for de tror at migration er over...). Vi tilbyr walking-safari over flere dager (som en av de få), camping safari i "dome-telt", camping safari i luksus-telt og/eller en kombinasjon av små lodger og telt.  Ballongferd over Serengeti-slettene er mulig ved bestilling i forkant. Krydderøya Zanzibar, Kilimanjaro marathon (feb/mars hvert år) og kulturelle innslag kan tilpasses din løsning. Med litt ekstra reise via Nairobi kan du også kombinere Kilimanjaro med Lamu, Mt Kenya, Masai Mara, Rwenzori, Mitandi, gorilla-trek mm. Husk at safari i forkant av fjelltur også vil gi ekstra akklimatisering, da de fleste av campene ligger på 1500-1700moh.

Mange aktører på Kilimanjaro. Det er mange operatører på markedet. Still de  noen spørsmål før du bestiller tur til Kilimanjaro. 

Gruppe eller på egenhånd? Det kan høres lukseriøst ut å få sin private tur til Kilimanjaro, og vi ordner gjerne dét. Men er dere bare to personer vil jeg foreslå å bli med som del av en liten gruppe. Da er det med flere lokale guider, større mattelt -og det er hyggelig! Er dere 4+ er det i store trekk samme pris for privat tur, som om dere er med i en gruppe. Faste avganger på både Shira, Lemosho, Machame og Rongai-ruten (små grupper) -eller velg en privat avgang for deg og dine. Egne fullmåneturer og jenteturer. Meget dyktige guider og hjelpere. Kokken tar du gjerne tar med deg hjem... 

Aldersgrense: 12 år. Dette er den offesielle aldersgrensen til TANAPA (parkmyndighetene). Jeg anbefaler å vente til barna når aldersgrensen. Men, jeg kan, i spesielle tilfeller, søke TANAPA om dispensasjon. Hvert barn får da en egen guide, samt at mor eller far må følge med barnet hvis det må snu underveis. Dette er kun noe jeg vil søke om hvis barna er vant til lengre fjellturer over flere dager. 
Uhuru AS   |   Olaf Helsetsvei 5   |   Skullerud Næringspark   |   0694 Oslo   |   Tlf: (+47) 41 02 02 78   |   E-mail: post@uhuru.no   |   Orgnr: 998 433 738