Mafia Island

Mens Zanzibar har blitt et svært populært reisemål, er Mafia -kun 160km sydover- fortsatt ukjent for de fleste. En bortgjemt perle. Tidligere var det vanskelig å komme seg ut hit, men nå er det daglig forbindelse med småfly fra Dar es Salaam (45min), og fra Selous/Ruaha/Serengeti/Rubundo. Lander du med morgenfly i Dar es Salaam, kan du med kort stopp fly direkte videre til Mafia. Kan kombineres med Kilimanjaro/Zanzibar eller safari i Selous/Ruaha/Serengeti, for å nevne noe!Om Mafia Island. Mafia er ca 50 km lang og 15km bred, og er omgitt av korallrev. Mafia regnes som et dykkerparadis. Nesten halve kystlinjen, 822km², har blitt erklært som marinepark av myndighetene. I dag er det mer enn 50 typer koraller, mer enn 460 typer fisk og fem forskjellige typer skilpadder i området rundt Chole Bay. Det er ingen asfalterte veier, og kun 35 biler på øya (pr 2010). Det finnes i hovedsak 3 hoteller/lodger i Chole Bay, som da ligger ca 45min kjøring fra flyplassen (les: flystripen). I tillegg kan man bo på Chole Island, men da er man avhengig av båt for å komme inn til Chole Bay og selve Mafia Island (10min med båt). Hvis dykking er hovedmålet vil jeg anbefale noen dager i Chole Bay, i kombinasjon med noen dager på Chua Leia helt i nord-vest (nydelig solnedgang!!). Er det rent slaraffenliv med strender/kajakk/dykking/bading, da vil jeg anbefale hele oppholdet på Castaway Beach camp.

Innbyggere. Det bor ca 50.000 mennesker på Mafia, fordelt på 24 små landsbyer. Hoveddelen er muslimer, men det er også mange kristne. 

Best å reise til Mafia.  Reis hele året, bortsett fra regntiden i april/mai. Da er lodgene stengt.

Kinasi Lodge, Chole Bay. Kinasi er et nydelig sted med mange fasciliteter. Av rom kan du velge mellom seafront (5 rom, inkl 1 x familierom) eller garden seview (8 rom).  Rommene er romslige, og alle litt forskjellige. Spa og dykkersenter (PADI), og basseng (fint ved lavvann). Stedet har flere små dhows (lokale seilbåter), to mindre dykkerbåter og én større båt som brukes både som dykkerbåt og for fisketurer. Beliggende ved Chole Bay -med utsikt mot Chole Island.  Kinasi har gratis sykler for utlån, og suverene lokale guider som gjerne tar deg med til naboøyer og landsbyene. Et nydelig sted som jeg virkelig kan anbefale. Eier av Kinasi og Lua Cheia har et stort lokalt engasjement. 

Pole Pole Lodge, Chole Bay. Nærmeste nabo til Kinasi. Stedet er bygget som en "tented camp", også her med basseng. Et hyggelig sted, prismessig noe dyrere enn Kinasi. Et godt alternativ hvis Kinasi fullbooket. Dykkersenteret drives i samarbeide med neste nabo; Mafia Island Lodge. 

Mafia Island Lodge, Chole Bay. Det rimeligste alternativet som jeg kan anbefale på Mafia. Tidligere et statlig drevet lodge/hotell, nå med italienere som vertskap. Hovedfokus på dykking, og et greit alternativ hvis du vil en prisguntig løsning.

Chole Mjini, Chole Island. Hvis du går stranden fra Kinasi, vil du passere Pole Pole og Mafia Island Lodge, før du kommer til en liten landsby. Derfra kan du ta en lokal fiskerbåt over til Chole Island. Øyas eneste lodge/hotell er Chole Mjini. Et meget spesielt sted, alle rom er bygget på påler som tre-hytter. Bad/dusj er i en egen liten "boma" på utsiden av hytta. Her er type ute-do og "ute-dusj", men dette er privat til hver enhet. Var veldig spent på dette stedet, og må si at det var utrolig spesielt. Men nydelige rom, og du føler at du virkelig er utenfor allfarvei. Bidrar mye i den lokale landsbyen på øya. Kan gjerne anbefales for 2-3 netter, i kombinasjon med f.eks Lua Cheia i nord. Passer ikke for alle. Ingen strender, men båtturer til flotte badesteder. Og gratis båt over til Mafia Island flere ganger daglig for stedets gjester. Vil du dykke så blir det å reise over til dykkersenteret på Kinasi eller Mafia Island/Pole Pole (PADI sentre). Besøk gjerne den lokale skolen og klinikken, og vandre til andre siden av øya hvor dere kan se de lokale båtbyggerene. Her vokser både bananer, appelsiner og mango. Chole Island arrangeres som en utflukt fra alle bostedene som ligger i Chole Bay, og en tur over til øya er nesten obligatorisk!

Lua Cheia - Castaway Beachcamp. Dette er stedet hvis du bare drømmer om slaraffenliv langt utenfor allfarvei (ca 1t45min å kjøre fra Chole Bay, eller ca 1t fra flyplassen -disse ligger motsatt vei). Her er det kun 6 canvastelt og max 12 gjester. Teltene er relativt enkle, men to senger eller dbl seng + dusj/bad i hver enhet. Ingen luksus, men akkurat hva du trenger. Nydelig mat. Dykkerinstruktør er på plass, og eget PADI dykkersenter (samme eiere som Kinasi i Chole Bay). Stedet vender mot vest, slik at her er fantastisk solnedgang. I juli/august hvor det blåser fra øst vil det være mye bedre for dykking/bading i Lua Cheia enn i Chole Bay hvor det da kan være mye vind. Du kan nyte 2km strandlinje i begge retninger. Aktiviteter; kajakk (1 dbl/1singel), windsurfing, snorkling, seiling med lokale dhows, fisketurer. Du kan følge en sti som krysser hele øya, og du kan gå til fyrtårnet og se ut over "hele Mafia". 55 km og 40 min kjøring fra flyplassen ved Kilindani. Det ligger en liten landsby i nærheten, som du gjerne må besøke. Ellers helt stille og rolig! dette er stedet hvor du finner roen.

Be om pristilbud for ønsket avreise.

Uhuru AS   |   Olaf Helsetsvei 5   |   Skullerud Næringspark   |   0694 Oslo   |   Tlf: (+47) 41 02 02 78   |   E-mail: post@uhuru.no   |   Orgnr: 998 433 738