Peru

Drømmen om Peru... Machu Picchu, kanskje verdens mest magiske sted, er en hovedattraksjon, men det er så uendelig mye mer å oppleve; Indianer-kultur, mystiske Nazca-linjer som må seés fra småfly, de flytende sivøyer på Titicacasjøen, Thor Heyerdahl og Kon-Tiki, havnebyen og hovedstaden Lima, Colca Canyon, jungeleventyr i Amazonas, Inca-hovedstaden Cuzco. Ikke noe annet land på kontinentet har så mange og godt bevarte ruiner fra føreuropeisk tid. Peru dekker store geografiske forskjeller; kystlinjen mot Stillehavet med sitt tørre og flate ørkenlandskap, fjellområdene med Andesfjellene, og det tropiske Amazonas. Vi kan anbefale å sette av 2-3 uker for å oppleve høydepunktene i Peru.

Best å reise

Regnsesongen i fjellområdene strekker seg fra desember til mars/april, resten av året er det fint å reise. Juni til september er de kjøligste, men også de klareste dagene. Ofte skyfritt og sol på dagen, med kjølige kvelder og netter. Kan minne om flotte september-dager her hjemme. En god fleecejakke er standardplagg på kvelden.

Høyde. På en tur til Peru vil du befinne deg mye i 3-4000 meters høyde, og det er viktig å legge inn rolige dager til akklimatisering. Ikke planlegg å reise direkte fra kystbyen Lima til en fottur i fjellene. Da trenger du å starte med et par rolige dager i f.eks Cuzco først (3400moh). Machu Picchu ligger 2350moh og Titicacasjøen 3812moh. Drikk masse vann, og gå SAKTE.

Cuzco, 3400moh. Cuzco var incaenes hovedstad, og ble bygget omkring år 1100 e.Kr. 300 år senere reiste incaene ut og erobret et rike som strakte seg over Andesfjellene fra Colombia til Chile. Spanjolene kom mens riket var i ubalanse, og incaene hadde lite å stille opp med. Hærføreren Pizarro rev alt han kunne i Cuzco. Mesteparten av spanjolenes by ble ødelagt i 1650. Under gjenoppbyggingen ble indianere hentet inn for å dekorere kirkene, dermed fikk man den karakteristiske stilen som siden har preget byen. Mye av spanjolenes nye by ble bygd på ruinenene av incabygningene de rev. Etter et nytt jordskjelv i 1950 ble nesten alt spanjolene hadde bygd opp lagt i ruiner. Men incaenes murer to fortsatt. Steinblokkene veier opp til 100 tonn. De er satt sammen så man knapt kan pirke inn en papirbit. En halvtimes gange fra sentrum ligger det enorme forsvarsverket Sacsayhuaman, et imponerende festningsanlegg med ruiner i tre høyder.

Lima. Fra hovedstaden Lima skipet spanjolene ut skattene de ranet fra indianerne. Og det var ved Lima´s havneby Thor Heyrdahl sjøsatte balsaflåten Kon-Tiki i 1947. Mange av byens 8 mill innbyggere bor i slumområder, men byen er også en av Sør-Amerikas vakre hovedsteder. Mye gammel arkitektur, men også en ny og moderne bydel. De fleste bor i Lima én natt ved ut- og hjemreise. Gullmuseét bør besøkes.

Machu Picchu, 2350moh. Den desidert vakreste måten å komme til Machu Picchu er å følge en av incastiene. Den tradisjonelle Incastien starter fra punktet km88, og de fleste bruker 4 dager/3 netter på denne turen. Overnatting i telt, og selv bærer du kun dagstursekk. Det er vinneraktig å ankomme Pachu Picchu denne veien, du kommer inn helt øverst på området, og fotturistene har hele stedet for deg selv frem til de første togturistene fra Cuzco løper inn... Ta deg tid til å bestige Huana Picchu også, toppen du ser bakerst på bildet. Smal og bratt sti, men overkommelig for alle med godt fottøy. Utrolig utsikt over området! 

UD´s praktiske sider om Peru. Uhuru AS   |   Olaf Helsetsvei 5   |   Skullerud Næringspark   |   0694 Oslo   |   Tlf: (+47) 41 02 02 78   |   E-mail: post@uhuru.no   |   Orgnr: 998 433 738