Seychellene

Seychellene er en øygruppe på 115 øyer, og her finner du kritthvite strender og palmesus -og kun drøye 80.000 innbyggere. Da portugisere fant øyene i 1505, var de ubebodd, men de fant ikke noe av verdi som kunne måle seg med afrikanske slaver -og reiste videre. Så kom franskmennene og koloniserte øyene midt på 1700-tallet, og i 1768 slo franske plantasjeeiere seg ned på øygruppen. Afrikanske slaver ble ført til øyene og det karakteristiske kreolspråket Seychellois Creole ble utviklet. Storbritania overtok besittelse av øyene tidlig på 1800-tallet, og  Seychellene ble en selvstendig republikk i 1976, etter to hundre år med europeisk kolonistyre.

Overnatting. De fleste overnattingsstedene ligger på øyene Mahe, Praslin og La Digue. Det går småfly og båter mellom øyene. Men, dere kan også overnatte på mindre -og ekslusive øyer slik som Denis Island, Bird Island, Desroches, Fregate Island og Solhouette Island.

Kombiner med safari i Masai Mara. Vi har gunstige flybilletter som inkluderer stopp i Kenya på en t/r Seychellene-billett, slik kan du kombinere Seychellene med en drømmesafari.  

Mahe. Dette er hovedøya, med den internasjonale flyplassen. Landets eneste virkelige by er hovedstaden Victoria, som ligger kun 10min kjøring fra flyplassen. Seychellenes største nasjonalpark, Morne Seychellois ligger like utenfor Victoria, her er også Seychellenes høyeste fjell, 905moh. Selv om mange vil direkte videre til de andre øyene, så er det verdt å tilbringe noen dager på Mahe. Men, da vil jeg foreslå å styre unna den kjente Beau Vallon stranden, da det der er mange hoteller og mye folk.

Praslin. Foruten vakre strender slik som Anse Volbert/Cote Dòr og Anse Lazio, som mang en gang er med på kåringer over verdens vakreste, finner vi her nasjonalparken Vallee de Mai. Her kan du følge naturstier gjennom pre-historisk skog, og det er her den berømte Coco-de-Mer palmen vokser. Her er også sjeldne fuglearter, og med litt flaks kan du se de svarte seychell-papegøyene. Øya har også Seychellenes eneste 18-hulls golfbane. Forbindelse med småfly Mahe-Praslin flere ganger daglig, eller katamaran (kan være røff sjø i perioden mai-september).

La Digue ligger videre 15 min med båt fra Praslin (tar du katamaran fra Mahe vil den først stoppe ved Praslin, før den fortsetter til La Digue). La Digue er en vakker liten øy hvor det er syklene som preger trafikkbildet, selv om det nå også er noen få biler på øya). Her anbefales å leie sykkel for og komme deg til avsidesliggende strender. På La Digue ligger Nasjonalparken L'union estate, som har store gigantskilpadder. Men, skilpadder kan dere også treffe på når dere sykler rundt på øya... De fleste postkort-bilder fra Seychellene er tatt her fra La Digue, og det er akkurat like vakkert som på bildene! Kombiner gjerne med Praslin/Mahe, men La Digue kan også besøkes på dagstur fra både Mahe og Praslin. 

Når er det best å reise? Seychellene har tropisk klima og kan besøkes hele året. Men, det er to forskjellige passatvinder som bestemmer været på Seychellene, og disse påvirker hvor på øyene det er best å bo -og hvilke aktiviteter som er best gjennom året. Nord-vest passaten blåser fra oktober-mars, og den noe kraftigere syd-øst passaten blåser fra mai-september. I  desember/januar(tidlig februar) er det mest nedbør, men nedbøren varierer mye fra år til år, og det kan regne mye på en øy og være helt tørt på en annen (det regner generelt mest på hovedøya Mahe, med sine høye fjell).

Best for dykking. Vil du dykke er den beste tiden mars-april (mai) og (september) oktober-november. Da er det ofte en sikt opp mot 30meter, og behagelige 27-29 grader i vannet. Det er dykkersentre på alle øyene.

Best for seilferie/surfing. Perioden mai-september gir mest vind i seilene.

Best for havfiske. Perioden oktober-april er best for de som drømmer om å få storfisk på kroken.

Fotturer. Det er mulig å gå flotte fotturer på alle øyene, men spesielt på hovedøya Mahe er det merket opp mange fotturer (alt fra 1-8t turer). NB! Hvis nedbør kan stiene bli veldig glatte, og det anbefales joggesko/tursko med godt grep. Også på La Digue er det fine turer som kan kombiners med sykkel/joggesko.

Sykkelturer. Sykkel er absolutt best på La Digue.

Visum. Visum er ikke påkrevd dersom du er norsk statsborger. Gyldig pass og returbillett kreves for å få oppholdstillatelse for inntil 1 måned (utvidelse av oppholdstillatelse må søkes om i Victoria). Oppholdstillatelsen gis ved ankomst. Passet MÅ være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst. 

Valuta. Seychelles Rupee. 100 rupee = ca NOK 65 . Det er minibanker (ATM) på alle øyene, og selv på La Digue kan dere ta ut kontanter. Ellers kan dere betale med kredittkort på alle hotellene -og de aller fleste utflukter. Ta vare på kvitteringen dersom du tar ut lokal valuta, du kan da veksle pengene inn igjen ved avreise.

Språk. Kreolsk, engelsk og fransk.

Helse. Ingen vaksinasjoner er påkrevd for å reise til Seychellene. Området er fritt for malaria. Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor for personlige anbefalinger i god tid før avreise, da det anbefales "påfyll" av barnevaksinene. Det er ikke lov å medbringe fersk frukt inn til Seychellene.
 
Uhuru AS   |   Olaf Helsetsvei 5   |   Skullerud Næringspark   |   0694 Oslo   |   Tlf: (+47) 41 02 02 78   |   E-mail: post@uhuru.no   |   Orgnr: 998 433 738